Monday, January 7, 2013

2013



Az ember legrosszabb tulajdonsága a megszokás képessége. Bármit képesek vagyok megszokni, mely néha rettenetes következményekkel jár:
...
Rengeteg párocskát láttam, akik napi szinten sértegetik, bántják egymást (van mikor fizikailag is). Csalják párjukat fűvel fával, néha egészen nyíltan és vállalva ezt. Féltékenyek és bizalmatlanok, hidegek és undokok. És mégis sokan együtt maradnak, egy régi szerelem utófoszlányaként, megszokva egymás hülyeségeit együtt fognak megöregedni, megkövéredni, szomszédos fotelekben, boldognak érezve magukat, megnyomorulva a megszokásban.
...
De lehet akár arról is szó, hogy vezetőink szemérmetlenül hazudnak nekünk, állításaik ellentmondanak egymásnak, mértéktelen vagyonokat felhalmozva hagyják, hogy elszegényedjen az ország és általánossá váljék a nyomor, mindezt természetesen bűntetlenül teszik az esetek nagyrészében. Az átlag ember, hazai viszonyokat figyelembe véve, inkább nem megy szavazni: belenyugodott ő már abba, hogy nincs menekvés, ki vagyunk szolgáltatva, és az egyedüli, amit tehetünk, hogy szörnyülködünk, káromkodunk aztán csináljuk tovább a mindennapi rutint, hisz ezt már ügyesen megszoktuk, és nem is érdekel más.
...
Orvosok nézik a szenvedő betegeiket, nem riadnak már vissza. Látják a kínt, unják a szenvedést, segítenek, ha éppen alkalmas (vagy ha fizetnek eleget), de a halál is csak egy diagnózis, mely a kórlap végére egy kereszt mellé kerül, csak éppen be ne pereljenek, szerencsére itthon egyre megy.
...
Megszokás nélkül a ember összeomolna annyi kín, fájdalom, igazságtalanság láttán és mégis a legszörnyűbb dolog hátradőlni a karosszékbe és azt mondani, minden jól van így, hisz tavaly is így volt, boldog új évet!

No comments:

Post a Comment