Friday, March 30, 2012

"Kerem tegye boldogga!"

Szamos mas dolog mellett a ragaszkodast is osszetevesztik sokan a szeretettel. Amikor megkerdik tolem mi a kulonbseg, meghogy egyatalan mi a szeretet, egy szindarab egyik jelenetet szoktam elmeselni peldakent.
Egy rendorkapitany el akarja jegyezni a kedveset, de hazaerve megpillantja, ahogy parja es egy csavargo eppen elszoknek. Annyit kialt utanuk: "Kerem tegye boldogga !"
Legtobben azert ragaszkodnak gorcsosen parjukhoz, mert nincsenek jol el egyedul, felnek magukban. Ez kapcsolatfuggoseg, errol mar iram ("Bukott parkapcsolatok"). Tamaszkodnak a masikra,  magukhoz kotik/ lancoljak, es nagyon rosszul turik a hianyukat. Ha ez az erzes nem kolcsonos akkor szoktuk mondani, hogy "megfojtja a szeretetevel".
Az ilyen "szeretet" mertektelenul onzo es elobb utobb a masik energiajat teljes mertekben sikerul leszivni vele. Ilyenkor, vagy mar eleve a masik is tamaszkodni kezd a parjara, es kolcsonos fuggoeve valnak egymasnak.
Sokat latni ilyen parokat, allandoan egyutt kelnek, mozognak, laknak, elnek. Feltevodik a kerdes, hogy mi a baj ezzel, hisz ha egymast tamogatjak akkor minden rendben. Az vele a problema, hogy az egesz kapcsolat olyan lesz, mint egy kartyavar, amely az elso fuvallatra osszedol es semmi sem marad belole (!).
Lehet ilyen kapcsolatot  fenntartani, kerdes az, hogy megeri-e vesztegetni vele az idot.

3 comments:

  1. nem, nem éri meg, de nagyon nehéz egy idő után meghúzni a határokat, hisz az életed osztod meg (megelőzöm: nekem csak az számít kapcsolatnak, a többi csak állomás, betekintés, vagy csak szükséglet..) innen is látszik mennyire végtelenül önzőek vagyunk... te nem? tudatosan nem?

    ReplyDelete
  2. Akarmilyen kapcsolatrol is legyen szo, a hatarok mindigis nagyon tisztan ott vannak. Kerdes az, hogy fel merjuk-e a ragaszkodast ismerni a masikban, es legfokeppen magunkban. Van e batrosagunk oda allni a masik ele es azt mondani, hogy ez igy nem jo, es ha nem valtozik akkor viszlat. Ez az, ami homalyossa teszi az atmenetet a kotodes es a ragaszkodas kozott, es itt kezdodik el a magyarazkodas es az okoskodas.

    ReplyDelete
  3. Igazad van, kár hogy nem ilyen egyszerű minden a valoságban mint ahogy a betűid és gondolataid formálod... nem fogok példázódni, és magyarázkodni, sőt!
    Csak fennatrtom, hogy az eddigi tapasztalataim alapján egy "bátor" embert nem láttam még... milyen kár!

    ReplyDelete